re-energized by design: the final challenge!

Team Sayer has made it to the final challenge, the kitchen!

RbD_Online_Header_R13

The two remaining families had double the money ($1000) for this challenge and also received a complete kitchen suite of energy-efficient appliances from Frigidaire.

At the Sayer’s home, the kitchen is the hub of the main living area, which presented some challenges with storage and how the space should “flow” into the surrounding areas. (Actually, this is something we had to think about early on during the office, dining and laundry challenges, all of which connect directly to the kitchen.) A few other issues and ideas:

+ Take advantage of the under stair space for storage and small appliances.
+ Provide upper storage without large, bulky cabinets.
+ Install a mirror to reflect light and make the space feel bigger.
+ Add better task lighting over the island and swap out the existing bulbs in the recessed can lights for more efficient options.
+ Figure out a way to visually tie the fridge to the rest of the space (there’s a small wing wall in between).
+ Install new base cabinets (especially essential since they repurposed them for the laundry room challenge!).
+ Install new counters at the main wall and add a functional backsplash.
+ Install a new sink and faucet.
+ Create a mobile storage unit between the range and wall.

Now, keep in mind that the two remaining families still only had 10 days to overhaul the most used room in the house. The results:

Kitchen Before-5

Kitchen After-5

Scott and Nia brought in new base cabinets and countertop from IKEA and ditched the open shelves to visually de-clutter the space.

Kitchen Before-4

Kitchen After-4

Upper storage was added back in the way of recessed shelves that Scott made and the back wall was painted a soft gray.

Kitchen Before-3

Kitchen After-3

The never-really-finished stair landing was reworked to provide space for the microwave with storage below. They painted the island to give it a fresh look and DIYed the lighting above with a combination of salvaged theater lights and handmade fixtures.

Kitchen Before-2

Kitchen After-2

The wing wall separating the fridge from the rest of the kitchen was trimmed out in steel to match the semi-steampunk aesthetic that Scott introduced in the adjacent rooms. The surface also provides a great spot for a chalkboard wall.

Kitchen Before-1

Kitchen After-1

Even without appliances, $1000 is not a lot to work with in a kitchen but I think Scott and Nia did a great job! But what really matters of course is what the judges thought. The final challenge was divided into two webisodes; the first one focused on the design and process of the two kitchens:

And the final webisode reveals WHO WON!

Spoiler alert…keep scrolling…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Congratulations Sayer family!! Not only did you work really hard and come up with so many great ideas, but you proved that good design can be energy-efficient, affordable and attainable! Now, time to sit back and enjoy your home, your energy savings and that $5,000 prize money!

To learn more about the Re-Energized by Design challenge sponsored by Puget Sound Energy, check out the official website!

Did you miss the previous challenges? Check out the bathroom, office, living room and laundry room posts!

Comments

14 Responses to “re-energized by design: the final challenge!”

  1. Christine says:

    Congratulations! Every room in the Sayers house looks amazing. That was really a fun series of webisodes to watch.

  2. LauraC says:

    Congratulations Sayers!!! And to you, Kyle and Lauren!!! It’s obvious you guys made a great team. Off to watch the episodes now . . .

  3. Kristin says:

    Congratulations – I’ve been thoroughly enjoying this series. Kind of sad that it’s over now.

    Well done, everyone!

  4. Robyn says:

    Lauren, you were the Vern Yip of this design challenge. : )

  5. Gaidig says:

    Congratulations!

    I think the consistent difference was that you went beyond surface treatments and thought about different wys to bring functionality and beauty into the space.

  6. Sarah says:

    Congrats! The Sayers’ house is so cool and unique. You all did a great job!

  7. Nathanael says:

    Great job! I appreciate that designers were brought in on the process. Without your help, this would have been a potentially painful contest to watch!

Leave A Comment